皮膚一般的更新周期係28日,但總有原因令到皮膚角質層的脫落唔正常。
咁樣形成的問題包括 皮膚暗淡、暗瘡等等的問題。
而好多人對酸都有一種誤解,我地首先了解左現時有咩流行的酸性產品(皮膚科用藥不作討論)。
果酸 (AHA) —
果酸有好多種唔同的世代、水溶性。而分別在於分子量的大小。分子量大,代表較難進入到皮膚深層,反之亦然。
值得留意的係,大部分果酸產品係「接近」無上限添加。並非指產品可以出現70%果酸,而係一般家用產品去到20%都可以。
水楊酸(BHA) —
其實水楊酸都有另一種形態係中性,但現時仲未普及,原料成本亦非常貴。所以大家都仲係用緊一般的水楊酸。水楊酸的特性係脂溶性,可以深入毛孔清理。
值得留意的係,水楊酸係大部分的國家係有法例規管,都幾嚴。
杏仁酸(唔識英文簡稱) —
杏仁酸係新時代的產物,水油兩溶。分子量比果酸大。所以佢原料比較溫和。
同樣地,由於法例係無可能追得上新時代產物,呢隻酸係無任何法例規管。
=>有法例規管有咩咁重要
無法例的規管,代表大家可以進行軍備競賽,不斷出更高比率的酸。例如20%的果酸。
現實的係,任何酸都需要用溶劑去將酸溶入產品先會發揮更好的功效。
簡單黎講,即係話皮膚除左要接受更高比率的酸而形成的刺激外,更加要接受溶劑過高而形成的刺激。
係唔係好難明呢。例子咁講 :
甘油係一種好常見的成分(補濕、溶劑),但如果一件產品有50%的甘油,用上面,99%會有刺激感。
所以溶劑的使用從來都係需要去衡量。
特別係台灣,酸類產品直頭可以用混亂黎形容。
杏仁酸可以出到25%。我只可以話,無事係你皮膚耐受性好。
=>新時代的產物好唔好
事實上,呢個係個人的取態。我個人就認為杏仁酸係配方、文獻同法規上都未跟得上。係未能夠保障到消費者的安全。而且,杏仁酸當中的機制其實係有點比上不足比下有餘。等陣再講。
咁三隻酸應該點樣選擇
AHA : 對抗光老化 // BHA : 對抗暗瘡黑頭 // 杏仁酸 : ???
杏仁酸絕對無大家諗到咁好。
首先我地理解我地用酸想做咩。
(1) 處理暗瘡、黑頭
A酸當然強,當佢係皮膚科用藥,我地唔討論。
而護膚品當中,水楊酸的特性比較有趣。由於佢脂溶性,同時有消炎的功能。
即係可以處理係毛孔內的發炎同油脂角質問題。
呢樣野AHA可唔可以做到 — 唔得。
杏仁酸做唔做到 — 一半半,角質問題可以解決,但佢的消炎功能其實未有好確定性的資料講出黎。
(2) 美白
所謂的美白,第一步當然係指將平時個種老廢暗淡無光的角質去除。呢樣三隻酸都可以做到。水楊酸因為法例限制問題成效未必咁高。而下一步係有冇方法有效去除,因為果酸的選擇,可以選擇比較細分子的果酸,令到去除角質的功能更好。
(3) 抵抗光老化
紫外線會入到真皮層令到膠原蛋白出現問題,包括打結、萎縮。而果酸係現時最有野支持可以入到真皮層令到膠原蛋白增生 (當然濃度要高,要去醫生到做)。而杏仁酸??無人知。
咁就有人會話,反正我都係家用,拎個中中等等咪得。
問題係係與其用個中中等等,點解唔用一個二合一(AHA+BHA)的產品 拎晒兩邊最有效的長處?
所以我一直唔支持人用杏仁酸。
咁我地講下常見對酸的誤解
誤解一 : 酸會令皮膚變薄,將來皮膚好薄就好易敏感。
正解 : 酸的確會令「角質層」變薄,但有機會令「真皮層」變厚。
而皮膚薄易敏感係基於成分會更易滲透到皮膚較底層,變相令有效同「有害」的成分同時更易進入皮膚。變成咁敏感。
簡單黎講,係你支產品有問題,唔係果酸水楊酸有問題,從來都唔會話「反正產品得一兩隻差野所以無咩所謂啦」
誤解二 : 酸有光敏感,朝早唔用得
正解 : 的確,皮膚角質層厚,對於紫外線的抵抗力係會比較高。
但問題係我地從來唔應該將皮膚直接暴露於陽光中。所以呢個問題係打稻草人,因為我地係朝早不嬲都要用足夠的防曬。有防曬,自然唔存在光敏感問題。
誤解三 : 敏感皮膚、玫瑰痤瘡係唔可以用呢類化學野酸去角質,用天然的黃糖就得啦
正解 : 呢個係D賣天然護膚品的商家講出黎的大話。
第一,天然去角質唔係得物理性去角質,同時亦有酵素去角質等等化學野,所以天然從來唔等於「無化學」。
第二,物理性去角質的危險性其實都唔小。物理性去角質要睇磨沙粒子的形狀、大小。我自己認為無一粒黃糖係一般天然護膚品廠商可以做到純圓型。就算真係有純圓型 (荷荷巴珠),亦都非常容易傷皮膚 ,其原因在於你難以控制皮膚磨沙時的力道對於敏感地方的傷害。
所以物理性去角質係不可控,而酸類去角質你可以控制濃度,配方。呢個先係去角質最重要的地方。
對於敏感皮膚同玫瑰痤瘡係絕對可以去角質,問題係次數,用量同埋點用。呢個之後再講。
誤解四 : 見到成效就瘋狂用,反正無乜敏感反應
正解 : 皮膚如果對酸第一日就有敏感反應,咁你濃度一定太高。但濃度唔高唔低個種,通常都要一段時間先反映,特別係皮膚本身無去開角質的人。所以記得要遵守返等陣講的原則。
誤解五 : 用酸用到一定比率一排好似無咩效,所以要不斷用高D
正解 : 用一個比率一段時間,只代表你可以選擇用更高比率,並不代表必需或者用更高比率係好事。皮膚點解用一樣產品一排好似無咩效,代表住個隻產品最多只可以比到你咁多功效。例如5%的Vitamin C,用一排可能會白少少,但一定去到一個時期就會停,因為5%只可以做咁多野。但代唔代表無效,絕對唔係。而你放棄用維他命C之後,皮膚就會失去左額外補充呢個成分的機會,變返黑,所以你遲下再用返就會好似有效返,純粹係習慣同反差問題。
常見解決方法就係提高比率或者用更高效的成分。後者不談。前者係護膚品常見的兩難。高比率代表高效,但一隻原料的比率高,代表佢刺激性都高。配方就係要平衡二者。但酸類的刺激性絕對係痴線式增長,所以我唔建議用咁高比率的酸,除非你係皮膚科做。
好啦,入正題,點用酸。
首先,任何去角質都係一種傷害皮膚的做法。呢個係無得講。
所以係去角質的前同後都要加入特別的保養程序。
原則好簡單 : 「由少至多、由油至乾」
由少至多係指 用量同次數。
好多人用去角質都好心急,其實要慢慢令皮膚接受到酸的比率。
次數要由少到多,例如8%的AHA由一星期一次去到四日一次,但幾時先開始轉換次數頻率呢?我建議比皮膚適應最少七次至十次以上。最少都一個月。但就算點都好,但唔好超過得太過份。例如兩日一次8%AHA。
用量要由少到多。單單張化妝綿吸走幾多酸類產品都差好遠,用一滴同用一毫升都差好遠。
先用少D的酸,之後慢慢再加到合適份量。
用的方法要由油到乾。先針對皮膚最唔受刺激的部位,通常都係額頭、鼻頭,最後個少少先用到係皮膚比較弱的部分,例如兩邊面頰到上唇。呢個原則係講緊將D酸類產品放係化妝綿到用。至於個類去角質面膜就比較難控制到呢樣野。不過都要遵守由少至多。
至於係酸類程序前,一定要補濕,用返D天然補濕因子的產品、維持角質層健康的產品。
而事後亦都要防止酸類引致的即時反應的產品,即係抗敏消炎,例如純露。
呢個係最基本的原則,但對於敏感個類皮膚,應該點做。
首先,比率一定唔可以高,水楊酸0.5%-1%、果酸5%-6%算係最溫和的酸。
其次,發緊敏感或者其它皮膚問題唔可以用。
再者,一定要用水楊酸。因為水楊酸有消炎的效果。
另外,次數一定要少。平常人可能6日用1次,你12日至18日先用1次。
(可能你會話咁樣有用咩,我答你一定有)
酸其實已經係護膚品的極限黎,通常酸解決唔到的問題,你都係乖乖地去睇皮膚科。
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