一件產品能否發揮作用,除左睇配方 (滲透原料、溶劑、形態等等),亦都好睇用家。
當然,配方的重要性比用家的使用性更加重要,但係以下幾方面做下野,係可以令到產品更容易滲透到更底層的皮膚。
不過,所有的方法都基於以下原則。
1) 用家增加滲透方法全部都係會令到所有成分更容易滲入,亦包括香精等容易刺激的成分。
2) 有部分成分佢分子量大 (透明質酸) ,係一般護膚品下,佢係無辦法滲透入去。
3) 有部分成分佢的分子量大小介符於500~1000,有效的滲透方式,係可以協助佢滲透更好。
4) 一般而言,滲透應該係配方製作者考慮的事情,而非用家考慮的事情。
一般而言,坊間流傳好多唔同的方法教你將更多的護膚品滲透。
以下係幾個常見的方法同我的睇法。
(1) 去角質
原理 : 通過去除表面角質,減少護膚品成分與其目標皮膚「層數」的距離。
使用方法 : 利用物理性 (磨沙、擦子膠) 、化學性(酸類) 、 酵素 (木瓜酵素等)的方法將表面老廢角質去除
好處 : 最立即見效的方法,同時亦係最簡單有效的方法
壞處 : 過度的去角質會引致角質層過於薄,令到皮膚更容易敏感。而無人知道何時去角質係最安全最有效咁計算去角質的成效與缺點的平衡。簡單黎講,即係無人知幾時去角質先岩 (就滲透而言)
睇法 : 夏天使用最好、唔需要特別做,平時你有用開酸類或者有做開泥面膜,一般已經唔會要用到呢種方法
(2) 封閉 (紙面膜、成膜)
原理 : 通過封閉的方式,能夠提高局部溫度。
使用方式 : 使用 紙面膜或者矽膠外膜或者不同產品中的成膜劑 (Crosspolymer類等)增加封閉性。例如在使用精華後將矽膠外膜掛在面上。
好處 : 簡單易用,同時亦便易好用
壞處 : 紙面膜有咩壞處佢都會有,但使用矽膠外膜並無問題
睇法 : 可多用常用矽膠外膜。同時平時用面霜都係一個好方法。
(3) 角質層含水量提高
原理 : 角質層的含水量提高,角質軟而濕潤,有助提高成分滲透
使用方式 : 洗完面後輕輕擦乾後、使用爽膚水後
好處 : 免費、易做
壞處 : 接近無
睇法 : 一般大眾了解的爽膚水係立即做酸鹼平衡同埋增加角質含水量 。但事實上,角質含水量係洗完面個一下,係最高。如果要用產品,又要提高滲透率,理應係洗完面個一下就已經好足夠。換言之,爽膚水的用途已經無左一半。
爽膚水的另一個用途係平衡酸鹼。現實上,皂基類型或皂型的清潔產品一般先會係鹼性,而呢一批產品使用後先有平衡酸鹼的意義。一般黎講,皮膚係會有自行調節酸鹼,普通無事無幹的皮膚大約30分鐘內就會回復至一般酸鹼值。而一般你地用開的有自行做過酸鹼調節的酸鹼的洗面產品,係唔需要另外做二次酸鹼平衡。
-->重點係 : 只有皂類先有需要用產品做酸鹼平衡。
(4) 按摩
原理 : 按摩面部,提高皮膚溫度,增加血液循環
使用方式 : 按摩面部、不建議使用拍打方式。另一種係利用化妝綿。
好處 : 免費、簡單易做
壞處 : 敏感易發紅的皮膚不應按摩、同時係敏感爆發或濕疹或玫瑰痤瘡時都不應按摩。按摩的力度過大或手法嚴重錯誤時容易引起皺紋。
睇法 : 唔好再拍打皮膚,因為拍打等到比人瘋狂醒巴掌。我個人建議係按摩,原因係因為按摩已經可以達至促進吸收
(5) 延長產品與產品使用的間隔時間
原理 : 給予足夠時間產品由皮膚表面進入角質層
使用方式 : 每次使用一支產品後,任由皮膚吸收三分鐘,再使用下一枝
好處 : 減少產品浪費
壞處 : 時間問題
睇法 : 非常重要的一環。好多人以為個種幾秒就吸收的假象。拍一拍,按一下摩就好似無晒水咁。事實上呢,呢種只係水分蒸發的現象,並非真正有效成分進入皮膚。
常見的就係酒精、揮發性矽靈呢類原料。
而你過快使用多支產品,只會令到原料由皮膚表面變為係手上,根本未滲入去。所以每次用產品,記得隔一隔。
呢類係常見用家方法,大部分你地都有做。可能第5類比較值得注意。
下一集我地會講下洗面產品內有效原料的問題。
有一個最簡單的諗法比你地諗下,洗面洗走緊的係乜野呢 :D ?
當你知道洗走乜野,就知道結果。
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