(1) 15%Zinc Oxide的防曬系數//能力必然比10% Zinc Oxide 高
先要了解一件事,一件產品如果個SPF/PA標示系數同測試系數並不相差太遠。所有防曬產品入面的原料只係貢獻比防曬系數的指標,並非我地去考慮買唔買佢的指標。A產品有22% Zinc Oxide + 7% TiO2
B產品有15% Zinc Oxide + 3% TiO2
兩者都可以係SPF30//PA+++
我地買的標準係睇SPF同PA而非Zinc Oxide//TiO2
(特別要睇PA,因為UVA先係令到皮膚老化外在根源)
好多人本末倒置左,以為買更高的Zinc Oxide就好
點解有產品明明高Zinc Oxide但PA//SPF值同低少少Zinc Oxide的一樣。
因為防曬產品入面有3項指標,其中兩樣最重要係溶劑同分散性
例如產品用Propylene Glycol 比 Glycerin 當作化學防曬的溶劑會更有效令到產品SPF更高
又例如產品用Silicon 比用植物油更有效令產品達至平均分散
而呢D都會令到SPF值有變動。
更什的係,產品的粒子大小都會令到SPF//PA值同埋波長極限值出現變動。
但產品的成分表上係唔會太睇得出(並非完全睇唔出,如果睇產品個個睇熟晒大廠出的防曬成分)係用咩Size、咩方法令產品更好。
最好的例子就係L'Oreal旗下的Skinceuticals的防曬,儘管佢係物理防曬,但依舊做到SPF50。
但Synergie 落到20% Zinc Oxide 最後都係得SPF30/PA+++
(anyway, PA值我唔知,官網無寫)
(2) 防曬產品只係普通面霜加返D防曬原料入去
講得出呢句的人好多時都唔太了解防曬工序。
普通面霜對於技術、工具等等都無咁高要求。
例如做物理防曬的時候要防止「結塊」必須要用比較繁複的工序處理,詳情有興趣可以自己Google
而普通面霜,好多時我都唔建議有Silicon,但點解我接受防曬入面有Silicon。
而普通面霜,好多時我覺得無抗氧化物係FINE,但點解我要求防曬入面要有抗氧化物。
當然係因為防曬入面 (特別係物理防曬) 係必要有某成分令防曬更好。
(3) 只要產品存在左一隻抗氧化物,咁個日抗氧化的工序已經完成
我呢到指的並唔係為防止產品氧化的抗氧化劑。
基於上述定義,呢樣野本身要分兩面睇。
第一面係普通護膚品。
當然唔夠,一隻抗氧化物本身未必足夠。酵素(酶)類(eg. SOD)同非酵素(酶)類(eg. Vit C)的抗氧化物已經要兩樣。而佢係水溶性定非水溶性已經又可以睇多幾樣。所以一般護膚上一定要有廣譜的抗氧化劑。當然呢方面好繁複,但要做。
第二面係防曬產品。
防曬產品的抗氧化劑有兩面用途。一係防止防曬產品的傷害,原因係部分防曬成分會產生自由基而需要利用抗氧化物中和。另一樣係Boost up 防曬產品的防護能力。係呢個情況下,一樣好的抗氧化物已經足夠。
(4) Zinc Oxide // Titanium Dioxide 個比率高 = 好
當然好啦,用到100%唔好?
講笑,呢個諗法隨左頭先第一條解釋之外,仲有一樣野要考慮就係佢的型態。
例如,Powder mineral makeup vs Cream-based sunscreen
即使Powder 50%Zinc Oxide,唔代表佢防曬系數會高過Cream Based
當然又係溶劑、分散性等等問題。
另一樣野要考慮的係用後感。防曬講緊係要用成1g份量的野,基本上就一定用唔到。
如果係Zinc Oxide/TiO2比率偏高,一般黎講都會比較笠。
用咁多咁笠的野就好易爆瘡。
所以點解唔係去到30~40% Zinc Oxide呢?
隨左法規上的限制,仲有就係平衡用量同埋防曬系數的考慮。
(5) 加10% Zinc Oxide大約有SPF20~25。
呢個係一個消費者當下比較下個防曬系數有冇作太大
例如如果一隻產品得5% Zinc Oxide , 同你講有SPF50、PA++++
你都唔信。
所以呢個係比消費者係購買當下大約估計係真定假的防曬系數,只要不偏差太過份就OK。
始終太多原因改變SPF同PA值。
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